DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft er geen problemen mee dat KPN een groter belang neemt in Digitenne, een bedrijf dat via de ether televisie aanbiedt. Economische Zaken wil wel voorkomen dat KPN de grootste aandeelhouder wordt in Digitenne. Daarom mag het telecomconcern zijn belang uitbreiden tot maximaal 40 procent.

Dat blijkt uit een brief die Brinkhorst dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. KPN heeft nu 30 procent van de aandelen in Digitenne, evenals Nozema en het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf. Als KPN zijn belang inderdaad vergroot, zal Nozema hetzelfde doen, verwacht de minister.

De plannen van KPN baarden vorige maand onrust bij de kabelbedrijven. Zij vinden dat de marktpositie van het telecombedrijf hierdoor te sterk wordt. Enkele jaren terug werd KPN nog gedwongen om het kabelbedrijf Casema van de hand te doen om de televisiemarkt open te breken.

"Het is interessant dat we ons belang mogen uitbreiden", aldus een KPN-woordvoerder. Het concern moet nog de voorwaarden voor de aandelenkoop bestuderen, voordat het een definitieve keuze maakt.