AMSTERDAM - Wetenschappers hebben opnieuw een lek ontdekt bij bepaalde Bluetooth-telefoons. De Sony Ericsson T610 en de Nokia 6310i zijn aan de lijst 'onveilige telefoons' toegevoegd. Kwaadwillenden kunnen via Bluetooth deze mobiele telefoons helemaal in hun macht krijgen.

De techniek die wordt gebruikt om in te breken via bluetooth heet 'Bluesnarfing'. Het is hiermee mogelijk om foto's te bekijken op het toestel, de agenda inzien en zelfs het IMEI-nummer te bemachtigen.

Volgens een persverklaring van Sony Ericsson is het bedrijf bekend met de mogelijkheid dat Bluetooth-toestellen van diverse makelij beveiligingsproblemen kunnen vertonen. Sony Ericsson zegt dit probleem te willen oplossen door de software te upgraden. Dat zal de tweede helft van dit jaar gerealiseerd zijn.

Verder zegt het bedrijf dat het erg bewerkelijk is om illegaal toegang te krijgen tot een Bluetooth-toestel: "Om toegang te realiseren moet speciale software voor de computer worden gecreeërd en moet de unieke Bluetooth code bekend zijn. Daarnaast moet het toestel zich natuurlijk binnen 10 meter radius van de computer bevinden. Dat alles maakt de mogelijkheden om de Bluetooth beveiliging te omzeilen en het toestel op een oneigelijke manier te exploiteren bijzonder gering."