Flevoland heeft relatief veel webwinkels

AMSTERDAM - Flevoland is de provincie met de meeste webwinkels per duizend inwoners. De overige provincies volgen op gepaste afstand.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl met gegevens van Dataprovider.

In totaal vermelden 831 van de 27.221 webwinkels in Nederland een adres in Flevoland. Daarmee staat de provincie qua absolute aantallen alleen boven Zeeland.

Per duizend inwoners zijn in Flevoland echter 2,09 webwinkels actief en daarmee staat de provincie bovenaan. In Noord-Holland, de nummer twee op de lijst, zijn dat er slechts 1,83. Limburg scoort met 1,14 webwinkels per duizend inwoners het slechtst.

Klik op de gemeente om meer details te zien . De gegevens zijn afkomstig van Dataprovider. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Locatie

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, wijt de koppositie van Flevoland aan het feit dat er veel ruimte in de provincie is. "Bovendien is het goed bereikbaar en richt de gemeente Almere zich specifiek op het aantrekken van webwinkels en distributiecentra."

Volgens Jongen hebben veel gemeenten nog oude bestemmingsplannen waarin geen rekening is gehouden met nieuwe vormen van detailhandel. Als het gevolg van deze regelgeving kunnen webwinkels zich bijvoorbeeld moeilijk of niet vestigen op industriegebieden en in woonwijken.

Almere

De gemeente Almere geeft op de website aan flexibel om te gaan met deze regelgeving en het waar mogelijk aan te passen. "Voor uw webwinkel, afhaalpunt, distributiecentrum of customer servicecentrum bent u in Almere aan het juiste adres."

De provincie Flevoland hanteert geen speciaal beleid wat betreft het aantrekken van webwinkels. In een reactie laat woordvoerder Hans Broekhuizen wel weten dat de bevolkingsopbouw een mogelijke verklaring kan zijn.

"Er wonen relatief veel jonge mensen in Flevoland en die zijn meer ict-minded. Bovendien zijn er veel zzp'ers in de provincie en zijn veel huizen specifiek ingericht op het hebben van een kantoor aan huis", aldus Broekhuizen.

Meeste webwinkels

Uit onderzoek van NU.nl bleek verder dat de meeste webwinkels gemeten naar absolute aantallen aanwezig zijn in Zuid-Holland, namelijk 5244. Noord-Holland staat op de tweede plek met 4971.

De meeste webwinkels maken gebruik van de Rabobank. Alleen in Noord-Holland en Limburg werken meer webwinkels met de ING.

Lees meer over:
Tip de redactie