NEW DELHI - Een Indiase politiecommandant heeft een nieuwe manier bedacht om in afgelegen gebieden in het zuiden van het land maoïstische rebellen op te sporen. Dorpelingen sturen hem een sms'je als ze problemen verwachten. Dat heeft de krant Indian Express maandag gemeld.

Commandant Anjani Kumar voorzag minstens vijftig inwoners van dorpen in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh van een mobieltje en drukte hen op het hart hem bij onraad vooral te sms'en of mobiel te bellen.

Om het nog makkelijker te maken werd het nummer van Kumar op een sneltoets gezet. Dat heeft de politieman geweten, want sindsdien wordt hij overspoeld met sms-berichten en telefoontjes over dreigende aanvallen van maoïsten.

Verboden organisatie

In Andhra Pradesh zijn in het afgelopen decennium meer dan vierhonderd politiemensen omgekomen in gevechten met de maoïstische PWG-beweging. Die verboden organisatie werd in 1980 in Andhra Pradesh opgericht. De PWG kondigde geweld aan rond de Indiase verkiezingen, die tussen 20 april en 10 mei worden gehouden.

De organisatie verwerpt de democratie en gelooft in het verkrijgen van politieke macht door het voeren van een guerrillaoorlog. De rebellen opereren in afgelegen gebieden in onder meer India en Nepal.