DEN HAAG - De overheid moet investeren in de aanleg van glasvezelverbindingen. Met deze infrastructuur besparen huishoudens ongeveer 30 procent van de kosten voor telefonie, internet en televisie. Dat staat in de donderdag gepubliceerde breedbandnota van de PvdA-Tweede-Kamerfractie.

Het rapport van de PvdA staat daarmee haaks op de eerder deze week gepubliceerde breedbandnota van minister Brinkhorst van Economische Zaken. Brinkhorst wil niet investeren in een nieuwe infrastructuur, maar in diensten over de huidige infrastructuren zoals kabel en adsl.

De PvdA wil partijen een garantie bieden dat de investeringen eruit worden gehaald om op die manier de aanleg te stimuleren. "Daardoor is de drempel lager om te investeren", stelde PvdA-Kamerlid Van Dam. Als bedrijven in de financiële problemen komen omdat er onvoldoende rendement wordt behaald, kunnen ze volgens deze regeling tot de helft van de investeringen terug krijgen.

Voordeel

De taak van de overheid is volgens de PvdA'ers Van Dam en Crone, de schrijvers van de breedbandnota, om standaarden te definiëren zodat de glasvezel overal hetzelfde is. "Het voordeel van regulering vanuit de overheid is dat de straten maar één keer opengebroken hoeven te worden", zei Van Dam.

Momenteel zijn er in enkele gemeenten proeven met glasvezel. Via de glasvezelverbinding is het mogelijk om te telefoneren en supersnel te internetten. De aanleg is echter een zeer kostbare investering, onder meer omdat de straten open moeten. Telecombedrijf KPN berekent de aanleg van glasvezel in heel Nederland op ongeveer 10 miljard euro.