AMSTERDAM - Na maanden wachten kunnen nu ook Europeanen de Xbox kopen.De eerste spelcomputer van Microsoft gaat een agressief gevecht aan met de concurrenten Sony en Nintendo.

Bekijk video

Sony introduceerde de PlayStation 2 al in november 2000. Het heeft wereldwijd inmiddels ruim 25 miljoen consoles verkocht. Microsoft denkt een geduchte concurrent te worden.

Hoewel de prijs van het apparaat van de softwaremaker veel hoger is. De PS2 kost nu kost 362 euro, terwijl de Xbox voor niet minder dan 479 euro de deur uitgaat. De GameCube die op 3 mei in de Europese winkels ligt, zal ongeveer 250 euro kosten.

Maar belangrijker dan de prijs is misschien wel het aanbod van games dat op een spelcomputer gespeeld kan worden. "De games zorgen ervoor dat de concoles worden verkocht", aldus Perry Kruin channel marketingmanager bij Microsoft.

Games

Bij de lancering van de Xbox zijn twintig games verkrijgbaar

De Xbox werd op 15 november 2001 al in de Verenigde Staten gelanceerd. Vorige maand konden de Japanners al kennismaken met de spelcomputer. Europa komt als laatste omdat Microsoft anders vreesde voor een mogelijk tekort aan spelcomputers. "Dat is bij de PlayStation 2 in het begin ook fout gegaan", verklaart Kruin.

Xbox inside

De Xbox is uitgerust met een Intel-processor van 733 MHz en 84 MB ram en een harddisk van 8 GB. Met name de harddisk is bijzonder voor een spelcomputer. Het maakt het mogelijk om spellen op te slaan en andere muziekjes te bewaren die tijdens het spelen worden afgedraaid.

Uiteraard kan een dvd-speler niet meer ontbreken in de nieuwe generatie spelcomputers.Met het apparaat kan ook via breedband internet online gespeeld worden, maar Microsoft verwacht dat dat pas in het najaar in de VS werkt. In Nederland moeten gamers daar tot 2003 of 2004 op wachten.

/NETVeilingprijs Xbox stijgt snelJapanse Xbox terug naar fabriekXbox in Japanse winkels'Xbox heeft geen Pentium III-chip'Nintendo Gamecube in Amerikaanse winkelsMicrosoft lanceert Xbox in de VSPrijs en datum Europese Xbox bekendXbox komt eerst in VS en later pas in JapanPhilips levert onderdelen voor XboxMicrosoft wil concureren met Playstation en NintendoJapanners dagen in rij voor Playstation2