LONDEN/SHANGHAI - De Chinese stad Shanghai heeft videocamera's laten installeren in internetcafés om de gebruikers in de gaten te kunnen houden. Dat meldde de internetsite van de BBC donderdag. Bovendien wordt er op de computers software geïnstalleerd om gebruik van pornografische of 'verdachte' sites te kunnen controleren, las de BBC in de krant Shanghai Daily.

De camera's moeten volgens de krant helpen vaststellen of de bezoekers van de 1325 internetcafés in de stad onder of boven zestien jaar zijn. De software zorgt ervoor dat er onmiddellijk een bericht naar een centraal toezicht gaat als gebruikers proberen een blik te werpen op wat de Chinese regering 'ongeschikt materiaal' noemt, zoals sites met informatie over de in China verboden Falun Gong-beweging.

Of dat nog niet genoeg is, stuurt Shanghai zeshonderd vrijwilligers op pad die af en toe de internetcafés in de stad gaan inspecteren.

Peking is erg beducht dat de inwoners via internet informatie krijgen die kritisch over de regering is. Daarom censureert het het internet streng. Overigens is niet alle beduchtheid voor internetcafés door ideologische motieven ingegeven. De gelegenheden om de digitale snelweg op te gaan zijn in aantal drastisch teruggebracht, sinds twee jaar geleden een brand in een illegaal internetcafé in Peking 25 levens eiste.