HILVERSUM - Op verzoek van de Amerikaanse douane heeft de opsporingsdienst FIOD-ECD woensdag op twintig plaatsen in Nederland invallen gedaan. Het ging om een actie tegen het illegaal verspreiden van software. De invallen gebeurden onder meer in studentenhuizen in Enschede, Utrecht, Delft en Groningen. Dat meldde het NOS Journaal woensdagavond.

De actie van de FIOD-ECD is onderdeel van een wereldwijde actie tegen het illegaal verspreiden van software. De Amerikaanse douane begon daar woensdagmiddag mee.

Fairlight

Op internet gaan geruchten dat de computerkrakersbende Fairlight is opgerold. De leden houden zich sinds 1986 bezig met het inbreken in computers, later hebben ze zich toegelegd op de verspreiding van illegale software, zoals computerspelletjes.

Op de universiteit van Twente zouden arrestaties zijn verricht. Op internetadressen die zijn gelieerd aan de universiteit circuleren foto's van de inbeslagname van systeemkasten bij een studentencomplex op de campus.

Een Duits hobbymagazine schrijft dat Fairlight spoedige publicatie van het nieuwe schietspel Hitman 3 heeft aangekondigd. Het actiespel voor zowel de PC, XboX als Playstation verschijnt officieel op 30 april en kost in de winkel 60 euro. "Als de berichten kloppen is de illegale verspreiding van computerspellen een zware slag toegebracht", aldus de redactie van Game Vision.