AMSTERDAM - KPN richt zich op de mobiele markt niet meer op het veroveren van nieuwe klanten, maar focust op de bestaande klanten.

Dat laat het Nederlandse bedrijf dinsdag weten bij de presentatie van de jaarcijfers 2012.

De omzet uit mobiele diensten is gedaald met 8,6 procent als gevolg van minder sms- en belverkeer.

Ook het aantal klanten op de mobiele markt stagneerde, ondanks een lichte stijging in het laatste kwartaal. Eind vorig jaar had KPN in totaal 3,5 miljoen mobiele abonnees.

Het aantal klanten nam in het vierde kwartaal licht toe vanwege een stijging in het aantal abonnees met sim only-bundels. Eerder bleek uit informatie in handen van NU.nl al dat meer Nederlanders kiezen voor prepaid en sim only.

Bestaande klanten

Uiteindelijk stagneerde het marktaandeel van KPN op de mobiele markt rond 45 procent.
Het bedrijf spreekt van een 'competitieve markt' waarin het zich vooral zal gaan richten op bestaande klanten.

Wat dit precies betekent is niet duidelijk. KPN zal in ieder geval haast maken met de uitrol van 4G, sneller mobiel internet. Amsterdam en de het noorden van de randstad beschikt sinds deze week over 4G.

Rotterdam en Den Haag volgen dit voorjaar en medio 2014 moet heel Nederland over het snellere mobiele internet beschikken.

Voordelen

Ook stelt KPN nog kort dat KPN Compleet aangeboden zal worden aan andere klanten. Dat pakket levert nu voordelen aan klanten die een Alles in één-pakket hebben en één of meerdere mobiele abonnementen. Zij krijgen korting en extra diensten aangeboden.

"Later dit jaar kunnen ook andere klanten zich aanmelden voor KPN Compleet", aldus het bedrijf.

Schuldenlast

KPN boekte over heel 2012 een nettowinst van 693 miljoen euro, maar in het vierde kwartaal werd een verlies van 160 miljoen genoteerd. Bovendien kampt het bedrijf met een grote schuldenlast. Het zal daarom een forse aandelenuitgifte doen.

Lees meer over de financiële cijfers van KPN