AMSTERDAM - Ruim eenderde van de ict-professionals in Nederland is van mening dat betalen via internet nog steeds niet veilig is. De betaalsystemen voor webwinkelen en thuisbankieren zijn niet waterdicht. Dat blijkt volgens het Algemeen Dagblad uit een enquête onder zeshonderd Nederlanders, uitgevoerd in het kader van de ict-beurs die in de Amsterdamse RAI wordt gehouden.

Met het doorgeven van creditcardgegevens kan op internet voor vrijwel alles betaald worden. Op websites van banken kunnen met speciale codes betalingen worden verricht. "Gebruikers worden makkelijk gefopt", waarschuwt dr. B. Schoenmaker van de technische Universiteit Eindhoven. "Het is de afgelopen jaren alleen maar ingewikkelder geworden om te weten te komen of ze op een veilige manier bezig zijn."

Vorig jaar werd in Nederland voor 1,24 miljard euro aan spullen gekocht via internet. Het is niet bekend hoeveel daarvan ook via het web is betaald. Volgens Schoenmakers is een enorme wildgroei ontstaan van betalingssystemen op internet, die niet allemaal even betrouwbaar zijn. Ook gaan de bekende merken, zoals bijvoorbeeld de Postbank, wel eens in de fout, zo benadrukt hij.