DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil het gebruik van breedband-internet stimuleren, maar is niet van plan geld in te steken in netwerken. Wel wil hij de ontwikkeling van nieuwe diensten op internet stimuleren en door regelgeving de belangen van de gebruikers veilig stellen. Dat blijkt uit de breedband-nota, die de D66-bewindsman dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gebruik van breedband-internet, waarbij veel gegevens gelijktijdig worden doorgestuurd en ook beeld en geluid worden doorgegeven, neemt nog sneller toe dan de mobiele telefonie. In ons land wordt het aangeboden via de kabel en via de telefoon. Die concurrentie heeft ons land een voorsprong gegeven, maar minister Brinkhorst vreest dat dit een remmende voorsprong kan worden.

"De groei van de capaciteitsvraag maakt de doorontwikkeling naar een volgende generatie breedbandige netwerken en diensten noodzakelijk", aldus Brinkhorst. De hoofdnetwerken bestaan uit glasvezel en zullen geen problemen opleveren, maar de verbindingen naar dat netwerk toe kunnen wel een knelpunt vormen. Geld is geïnvestererd om de koperdraad van de telefonie geschikt te maken voor breedband-internet en datzelfde geldt voor de coax-kabels voor tv en radio. Brinkhorst vreest dat de maatschappijen willen wachten tot die investeringen zijn afgeschreven. "De prikkel om investeringen in nieuwe technologieën te doen is daarmee beperkt."

Een pasklaar antwoord op de vraag welke rol de overheid moet spelen bij breedband-internet heeft Brinkhorst nog niet. Een vorige maand ingestelde commissie, met als voorzitter burgemeester Deetman van Den Haag, heeft de breedband-nota als uitgangspunt om met adviezen te komen.

Op korte termijn wil Brinkhorst vooral elektronisch betalen bevorderen. Nederland is behalve een breedband-land ook een handelsland, maar uitgerekend de handel via internet blijft achter bij die in andere landen. Er zijn veel kleinschalige initiatieven, aldus de nota, maar de klanten hebben er weinig vertrouwen in en zien niet het voordeel van betaalgemak.