AMSTERDAM - Toshiba en Mitsubishi gaan samen mobiele telefoons voor de derde generatie mobiele telefonie (umts) maken. Beiden zijn de samenwerking aangegaan om eerder met producten op de markt te komen en om kosten besparen, meldt persbureau AP woensdag.

Toshiba en Mitsubishi gaan de concurrentie aan met Matsushita (Panasonic en Technics) en NEC die vorig jaar al een alliantie vormden. Die laatste twee maken nu al goed verkopende mobiele telefoons. Maar volgens de vice-president van Toshiba is het nog niet te laat om Matsushita en NEC in te halen. De eerste umts-mobieltjes van Toshiba en Mitsubishi moeten in 2004 van de band rollen.

De 3G-mobieltjes kunnen tot veertig keer sneller informatie verwerken en versturen dan de huidige gsm-generatie. Die snelheid is nodig om muziek en filmfragmenten te kunnen downloaden of om in auto's breedbandinternet te hebben.

Japans grootste telecombedrijf NTT DoCoMo lanceerde in oktober 2001 umts-diensten rond Tokyo. De bedoeling is om het later met landelijke dekking aan te bieden.