AMSTERDAM - KPN-klanten in de regio's Den Haag en Rotterdam kunnen dit voorjaar al over extra snel mobiel internet beschikken. De provider rolt 4G dan uit in die steden. Utrecht is deze zomer aan de beurt.

Dat zegt Joost Farwerck, directeur Nederland bij KPN, in een gesprek met NU.nl.

KPN lanceerde 4G maandag in Amsterdam, Alphen aan de Rijn, Amstelveen, Beverwijk, Haarlem, Purmerend en Zaandam.

"We rollen 4G daarna naar beneden uit. Rotterdam en Den Haag zullen de komende maanden over het snellere mobiele internet beschikken", aldus Farwerck. Utrecht moet in of ook nog voor de zomer volgen.

Eerder maakte het bedrijf al bekend dat in de zomer van 2014 heel Nederland over 4G moet beschikken. Mobiel internet wordt daarmee tot tien keer sneller.

Prijzen

KPN maakte de prijzen van nieuwe internetbundels eerder al bekend. Toen bleek dat de 2500 MB-bundel dezelfde prijs houdt als nu het geval is met een 3G-verbinding. Farwerck belooft dat dit geen introductieprijs is.

"Er zijn geen plannen om de prijs te verhogen", stelt de directeur. KPN verwacht geld te verdienen aan 4G omdat klanten over zullen stappen op de hogere abonnementen. Nu maakt nog slechts een klein deel gebruik van de grootste databundels. Dat moet door 4G dus veranderen.

Datalimiet

Farwerck is nog niet van plan de limieten van bundels op te heffen. Voorheen bestond er onbeperkt mobiel internet in Nederland, maar sinds ongeveer anderhalf jaar hanteren alle providers vanwege het groeiende dataverbruik limieten.

Hoewel KPN door de komst van 4G wel een bundel met 5000 MB aanbiedt, denkt Farwerck nog niet aan een herintroductie van onbeperkt mobiel internet. "Niet voor op de korte termijn in ieder geval", aldus de directeur.

Met de uitrol van het nieuwe netwerk moet ook de dekking en capaciteit verhoogd worden. Het 4G-netwerk zal fijnmaziger zijn dan het 3G-netwerk en kan bovendien beter tegen piekbelasting.

Toestellen

Mensen die gebruik willen maken van 4G bij KPN moeten daarvoor wel een nieuw toestel kopen. Alleen de huidige Lumia 920 en 820 van Nokia werken met het netwerk van KPN. Bijvoorbeeld de iPhone 5 kan helemaal nog niet overweg met de 4G-frequentie van de provider.

Vodafone en T-Mobile maken later meer details bekend over de uitrol van hun 4G-netwerk.