AMSTERDAM - De ongekroonde spamkoning van Nederland, Patrick de Bruin, is opnieuw in verband gebracht met het versturen van ongevraagde commerciële e-mailberichten (spam). Dit keer belaagde hij tienduizenden mensen met de zogenoemde kentekenspam. De afzender van deze spam, G. Gerritsen, bleef lange tijd onvindbaar. Stichting Spamvrij.nl heeft uiteindelijk via een faxnummer kunnen achterhalen wie er achter de massale spamrun zat.

In de e-mailtjes stond alleen een Belgisch faxnummer waarop je kon reageren. Spamvrij.nl kwam erachter dat de faxen doorgemaild werden naar een e-mailadres dat toebehoort aan Patrick de Bruin. Dat is opmerkelijk, juist omdat de vermeende spammer had beloofd nooit meer met het versturen van spam bezig te houden. Hij ging verhuizen en wilde met een schone lei beginnen.

Vorig jaar kwam De Bruin ook al in het nieuws wegens het massaal versturen van ongevraagde commerciële e-mailberichten (spam). Toen ging het om spamruns voor hypotheken, cd's met e-mailadressen en ook met een spambericht voor de site Extreemrechts.com. Volgens De Bruin spamt hij niet zelf. "Ik heb alleen de mogelijkheden tot verzenden," zei hij vorig jaar tegen de NRC.

Veel ontvangers vragen zich af hoe spammers aan hun adres komen. De Bruin gaf hieraan vorig jaar antwoord in de NRC: "Gewoon, zoeken op internet."