AMSTERDAM - Een aantal grote Nederlandse weblogs waaronder Volkomenkut, Retecool, Geenstijl en Jaggle roepen op tot een boycot op teller Nedstat. Volgens de webloggers wil Nedstat bij elk nieuw stukje tekst een andere teller. "Dat is natuurlijk onbegonnen werk," aldus Fleischbaum van weblog Geenstijl.

In een gezamelijke statement roepen de webloggers op tot een boycot van de teller. "De veldwachters van het tellerbedrijf hebben de jacht geopend op weblogs in een poging geld binnen te slepen. Wij laten ons echter niet chanteren. Natuurlijk is het leuk je statistieken te vergelijken met die van je collega’s, maar niet tegen elke prijs."

Nedstat-directeur Michael Kinsbergen zegt echter dat de bewuste webloggers zich niet houden aan de algemene voorwaarden van de teller: "Je mag maar één nedstat-teller per pagina, dit staat al jaren in onze voorwaarden. Deze mensen gebruiken de teller voor meerdere pagina's, zodat het lijkt alsof ze veel meer pageviews genereren dan dat het werkelijk het geval is. De cijfers kloppen daardoor niet meer. Overigens hebben we eerst een waarschuwing gegeven aan de betreffende weblogs."

Volgens een van de makers van Geenstijl klopt het verhaal van Kinsbergen niet. "We manipuleren helemaal niet. Zo telde Nedstat over de maand maart 1.688.121 pageviews voor Geenstijl, terwijl uit onze eigen serverstatistieken blijkt dat onze weblog de afgelopen maand 7.502.406 pageviews heeft gegenereerd. Retecool.com en Volkomenkut.com hebben exact hetzelfde probleem."