UTRECHT - Beheerders van internetpagina's die tot voor kort verwezen naar (il)legale filmbestanden op het web, veranderen onder druk van de filmindustrie van werkwijze. De links naar filmbestanden op de Nederlandse internetpagina emulenl.com zijn verwijderd. Sinds zondag ontvangen geregistreerde bezoekers de verwijzingen via e-mail.

Met het aanbod via e-mail probeert emulenl.com aansprakelijkheid wegens schending van auteursrechten door de gebruikers, te omzeilen. Beheerder M. van Es is de bedenker van de nieuwe formule en zijn internetpagina is de eerste die er gebruik van maakt. De bezoeker klikt op een artikel of foto die hoort bij de film die hij wil downloaden. De muisklik activeert een programma dat de link naar het gezochte bestand per e-mail opstuurt.

"De gebruiker e-mailt zichzelf", legde Van Es maandag uit. "Onmogelijk strafbaar", zei hij naar aanleiding van de kruistocht die auteursrechtenorganisaties en de amusementsindustrie ontketenden tegen internetpagina's die zich schuldig maken aan piraterij. In een gezamenlijk overleg hebben meerdere beheerders van uitwisseldiensten hun interesse getoond voor de nieuwe methode.

De Nederlandse filmdistributeur A-Film opende in januari de jacht op internetpagina's zoals emule.nl en donkeyportal.nl, aanbieders van links naar filmbestanden. De distributeur was woedend over het aanbod van illegale kopieën van onder meer het derde en laatste deel van de kaskraker Lord of the Rings.

De stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) nam het initiatief later over. De meeste linkpagina's zochten vervolgens hun heil in het buitenland (bijvoorbeeld releases4u.com) en bundelden de krachten (unitedp2p.com) om hun activiteiten voort te zetten. De beheerder van releases4u.com twijfelt aan de mogelijkheden van de e-mailmethode. "Het maakt niets uit. Het is een nepzoekmachine."

Brein zegt dat de internetpagina's inbreuk maken op de auteursrechten op de films, maar ook op muziek en computerspelletjes waarnaar de pagina's verwijzen. Emule.nl had naar eigen zeggen een bestand met 6000 links naar filmbestanden, hele muziekalbums, software en televisieseries.