AMSTERDAM - KPN, UPC en Ziggo onderzoeken de mogelijkheden om buitenshuis live tv aan te bieden op smartphones en tablets. Ziggo noemt het aanbieden van mobiele televisie zelfs als doelstelling.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

"Onze doelstelling is dat klanten onze diensten kunnen gebruiken op het moment dat het hun uitkomt, op de plek waar ze dan zijn en op het apparaat van hun keuze", legt Gradus Vos, woordvoerder van Ziggo, uit.

"Televisie is een van onze diensten dus ja, wij gaan tv kijken waar je maar bent mogelijk maken."

KPN en 4G

UPC en KPN zijn iets terughoudender en stellen dat ze de mogelijkheden onderzoeken. KPN noemt het verkrijgen van contentrechten als mogelijk obstakel. Bovendien stelt de provider dat het nog te vroeg is om in te gaan op eventueel aanbod, prijs of een mogelijke introductiedatum.

"We onderzoeken de mogelijkheid van tv via 3G en 4G", is alles wat KPN kwijt wil.

UPC

UPC stelt de mogelijkheden om tv-diensten aan te bieden op telefoons, tablets en laptops verder uit te willen breiden. Het bedrijf kan echter nog niet zeggen of en wanneer klanten ook op andere wifi- of mobiele netwerken gebruik kunnen maken van live tv.

Alle providers bieden nu al tv kijken via apps aan, maar dat blijft beperkt tot in en rond het huis waar het apparaat met het wifi-netwerk verbonden is. Tv kijken in de trein, in het park of op een andere locatie is dus niet mogelijk.

Rechten

Ziggo stelt dat voordat mobiel tv kijken mogelijk kan zijn er vier aspecten geregeld moeten worden: techniek, gebruiksgemak, contentbeveiliging en contenrechten.

"De eerste drie aspecten hebben wij zelf in de hand en dat is allemaal wel geregeld. Rechten is iets anders. Daarvoor zijn wij afhankelijk van de contentleveranciers. Tv kijken buitenshuis zien de leveranciers als een nieuwe openbaarmaking en daarvoor moet betaald worden", legt Vos uit.

"Bovendien hebben de meest aanbieders liever dat mensen via hun eigen website naar hun content kijken. Hier ligt dus nog een uitdaging."

Geen van de drie providers wilde ingaan op een tijdspad waarin mobiel tv-kijken uitgerold zou kunnen worden. Duidelijk is dat de uitrol van 4G, sneller mobiel internet, belangrijk is.

Ziggo Hotspots

Ziggo richt zich tegelijkertijd meer op mobiele televisie via wifi. Het bedrijf is
bezig met het uitrollen van wifi-hotspots in Groningen. Klanten stellen daarbij een deel van hun modem open voor andere klanten. Dit heeft geen invloed op de veiligheid en snelheid van het thuisnetwerk van de eerste klant.

“Ziggo Hotspots maakt het straks mogelijk om ook buitenshuis tv te kijken”, aldus Vos. “Technisch is het nu al mogelijk om bijna overal in de gemeente Groningen te kunnen kijken.”

Uitrol

“Na een evaluatie van de proef in Groningen valt het besluit of wij doorgaan met de uitrol van Ziggo Hotspots. Bij een positief besluit rollen wij dit jaar nog in een aantal grote steden uit en moet eind 2014 de dienst overal in ons gebied beschikbaar zijn.”

De opkomst van Ziggo Hotspots zou daarmee ongeveer gelijk lopen met de uitrol van 4G bij mobiele providers. Ziggo zag bij de telecomveiling eind 2012 af van het aankopen van 4G-frequenties.