AMSTERDAM – De Amerikaanse woonmarktplaats Airbnb krijgt het moeilijk in Amsterdam.

Via Airbnb, dat in 2008 werd opgericht, kunnen mensen hun woning in de etalage zetten voor tijdelijke verhuur aan toeristen of expats.

Maar de gemeente gaat de komende weken de straten uitkammen op zoek naar ‘illegale hotels’, waaronder woningen die online via Airbnb en concurrent Wimdu worden aangeboden.

De gemeente gaat ook in gesprek met Airbnb over de kwestie, zo melden bronnen aan The Next Web na eerdere berichtgeving in het Parool.

Via Airbnb worden op dit moment in Amsterdam alleen al 4191 woningen te huur aangeboden. Daarmee komt Amsterdam op de tiende plaats van grootste markten voor Airbnb wereldwijd.

Vanwege dit succes besloot het bedrijf uit San Francisco in augustus vorig jaar dan ook om de site voortaan ook in het Nederlands aan te bieden.

Gevaarlijk

Volgens Amsterdam voldoen veel woningen die te huur worden aangeboden niet aan de veiligheidseisen, die aan hotels worden gesteld.

Daarnaast worden woningen op deze manier onttrokken aan de woningmarkt, waardoor het voor gewone Amsterdammers moeilijker is om een huis te vinden.

Rotte appels

Een woordvoerder van het Amsterdamse Stadsdeel Centrum reageert maandag met de opmerking dat de aandacht van het stadsdeel zich vooral richt op misbruik van sociale huurwoningen en panden die overlast veroorzaken. "We hebben absoluut geen strijd met Airbnb en goedbedoelende particulieren", aldus de zegsman. 

Hij noemt het echter vanzelfsprekend dat het stadsdeel de site van Airbnb gebruikt om informatie in te winnen. "Het zou raar zijn als we zo'n rijke informatiebron links zouden laten liggen."

De woordvoerder weet verder te vertellen dat de gemeente 200 tot 300 panden op het oog heeft om te gaan controleren.