AMSTERDAM - In een nieuw boek waarschuwt Google-topman Eric Schmidt voor de gevaren van digitale spionage uit China.

Eerder deze week meldden verschillende Amerikaanse kranten dat ze zijn gehackt vanuit China. In zijn boek The New Digital Age, dat voor publicatie werd ingezien door de Wall Street Journal, voorspelt Schmidt dat de dreiging uit China alleen maar zal groeien.

"Het verschil tussen Amerikaanse en Chinese bedrijven en hun tactieken zal zowel de overheid als Amerikaanse bedrijven fors benadelen," schrijft hij.

"De Verenigde Staten zullen niet dezelfde route van digitale bedrijfsspionage nemen, omdat de wetten veel strenger zijn (en beter worden gehandhaafd) en omdat illegale concurrentie het Amerikaanse gevoel van 'fair play' verstoort. Dit is een verschil zowel in waarden als in wetten."

Infrastructuur

Volgens Schmidt zullen machtige landen als China proberen om meer van de infrastructuur van het internet over te nemen. De nauwe samenwerking tussen Chinese bedrijven en de regering werkt dit volgens hem in de hand.

"Waar Huawei marktaandeel wint, groeit de invloed en het bereik van China", aldus Schmidt.

Toch denkt Schmidt dat de Chinese censuur op internet, in combinatie met een volk dat goed om kan gaan met technologie, zal leiden tot 'grootschalige instabiliteit' en 'een vorm van revolutie' in de komende decennia.

Noord-Korea

Eric Schmidt veroorzaakte in januari nog ophef met een reis naar Noord-Korea. Hij bezocht het land op persoonlijke titel en pleitte achteraf voor een open internet in het land.

Schmidt schreef The New Digital Age samen met Jared Cohen, het hoofd van Google Ideas, de thinktank van het bedrijf. Het boek verschijnt in april.