ATHENE - Hackers mogen zich de komende tijd uitleven op het computernetwerk van de Olympische Spelen, die in augustus plaatsvinden. De organisatie haalt alles uit de kast om het systeem superveilig te maken. Naast de hackers, die daartoe zijn uitgenodigd, zijn ook bedrijven in de weer om het netwerk op veiligheid te testen.

De beveiliging van het computersysteem heeft de hoogste prioriteit, zegt Yan Noblot, manager informatiebeveiliging bij IT-dienstverlener Atos Origin, in Athene. "Het mag niet gebeuren dat tijdens de openingsceremonie op vrijdag 13 augustus een hacker binnendringt en op een groot scorebord ineens de liefde verklaart aan iemand." Maar een fout in de tijdmeting van bijvoorbeeld de meter vrije slag kan eveneens desastreus zijn.

Atos Origin leidt een consortium van enkele ondernemingen, dat zich bezighoudt met de infrastructuur van de informatietechnologie (IT) tijdens de Olympische Spelen. Dat gezelschap bestaat onder meer uit kopieermachinefabrikant Xerox, fotografieconcern Kodak en horlogemaker Swatch.

Paard van Troje

Tijdens de langdurige testperiodes gaan alle remmen los om het netwerk op alle mogelijke manieren onder vuur te nemen, aldus Noblot. Naast de hackers proberen ook de IT-medewerkers, als een soort Paard van Troje, intern het computersysteem te ontregelen. "Tijdens deze weken raken medewerkers een beetje van slag als er een kwartier niets raars is gebeurd", zegt Noblot. Vanuit Atos Origin zijn 3400 mensen bezig met de IT tijdens de Spelen.

Volgens Noblot zijn er meerdere risico's denkbaar. "De eigen medewerkers kunnen een groot probleem zijn. Ze vervelen zich en kijken of ze toegang hebben tot belangrijke informatie. Of nog leuker: kunnen ze het veranderen?" Om dat te voorkomen, wordt de doopceel gelicht van zowel de vaste medewerkers als vrijwilligers.

Tweede computercentrum

Verder moet er rekening worden gehouden met rampen van buitenaf, zoals een aardbeving, brand of overstromingen. "Daarom heeft elk systeem een reserve. En mochten alle systemen uitvallen, dan is er een 100-procent back-up." Als extra reserve staat buiten Athene een tweede computercentrum.

Hoeveel geld Atos Origin in de veiligheid steekt, wil Noblot niet zeggen. Schlumberger Sema, dat Atos Origin in januari volledig overnam, organiseerde twee jaar geleden ook de ICT van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Toen werd vanuit een consortium in totaal 300 miljoen euro aan de hele IT-infrastructuur uitgegeven.

Met de complete beveiliging, inclusief onder meer bewakingsmensen, detectiepoorten en politie, is in totaal 800 miljoen euro gemoeid. De organisatie van het hele evenement kost een slordige 8,5 miljard euro.