FRAMINGHAM- De wereldwijde verkoop van computers zit in de lift. In het eerste kwartaal van 2004 steeg de verkoop met 16,5 procent tot 41,2 miljoen pc's. Dell blijft marktleider met een marktaandeel van 18,6 procent. Dat heeft marktonderzoeker IDC (International Data Corporation) vrijdag bekendgemaakt.

Daarmee is de groei van 13,5 procent die het marktonderzoekbureau verwachtte, overtroffen. De snellere stijging heeft vooral te maken met de vraag van het Europese en Amerikaanse bedrijfsleven. Ook de stuntprijzen van fabrikanten en de stijgende vraag naar notebooks, draagbare computers, hielpen de verkopen hogerop.

Het tweede halfjaar van 2003 liet ook al groeiende verkopen zien. In Europa bleef Dell marktleider en verkocht 28,2 procent meer computers dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt neer op een absoluut aantal van 7,86 miljoen pc's en een marktaandeel van ,6 procent.

Tweede is HP die een stijging van 15,8 procent liet noteren. Het bedrijf haalde daarmee een marktaandeel van 15,6 procent. IBM verkocht daarna de meeste computers met 5,5 procent marktaandeel. De Taiwanese producent Acer zag de verkopen stijgen met 36,5 procent en is de snelste groeier.