AMSTERDAM - Een recordaantal van 430 ict-bedrijven is vorig jaar failliet gegaan. Maar het aantal dotcom ondernemingen dat failliet is gegaan, is veel minder dan het aantal ict-bedrijven dat de deuren sloot. Dit blijkt uit een berekening van de ICT databank van bureau Marketons.

De eerste paar maanden van dit jaar voorspellen weinig goeds, melden de onderzoekers. Als die trend zich zo doorzet, vrezen ze dat het aantal faillissementen dit jaar nog verder stijgt tot ongeveer 600 bedrijven.

Wel wordt opgemerkt dat de cijfers betrekking hebben op ict-ondernemingen, dus dat wil zeggen dat de dotcom-bedrijven (ondernemingen die internet gebruiken voor het aanbieden en leveren van producten of diensten) niet in de tellingen zijn meegenomen.

Verhouding

Want het aantal dotcommers dat over de kop is gegaan, blijkt veel lager te liggen dan vaak wordt gedacht. Het aantal ict-bedrijven en dotcommers dat failliet is gegaan, verhoudt zich als 10:1.

Mede door de relatief korte duur van veel projecten, werd de sector kleine tot middelgrote systeemhuizen (5 tot 50 medewerkers) als eerste getroffen door de teruglopende vraag naar ict-dienstverlening, zo meldt Marketons.