SEATTLE - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft de Europese Commissie concessies gedaan in de hoop dat het niet wordt gestraft voor praktijken die indruisen tegen de Europese concurrentieregels.

Microsofts aanbod houdt in dat concurrenten voortaan inzicht krijgen in enkele softwarecodes. Concurrerende software kan daardoor beter worden afgestemd op producten van het concern uit Seattle.

Met de concessies komt Microsoft gedeeltelijk tegemoet aan de bezwaren van de Europese Commissie dat het besturingssysteem van Microsoft, Windows, minder goed werkt met software van andere bedrijven.

Europees Commissaris Mario Monti onderzoekt al enkele maanden deze kwestie, na onder meer klachten van concurrent Sun Microsystems. Mogelijk hangt Microsoft een boete van 10 procent van de jaaromzet boven het hoofd. Dat zou de softwareonderneming enkele miljarden kunnen kosten.

Vergelijking

Microsofts aanbod zal waarschijnlijk een serie onderhandelingen inleiden om tot een vergelijk te komen. In november vorig jaar wist 's werelds grootste softwaremaker al een schikking te treffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie over vermeende monopolistische praktijken jegens de veel kleinere concurrenten. Daartegen zijn overigens negen staten in de Verenigde Staten in beroep gegaan.

Microsoft heeft geen oplossing geboden voor een ander groot bezwaar van Brussel. De commissie is bezorgd over de koppeling van Windows met andere Microsoft-producten, zoals Media Player, omdat daardoor andere aanbieders minder kans zouden krijgen dezelfde software te verkopen.

/NETMicrosoft nog lang niet van rechtszaken verlostEuropees onderzoek naar Microsoft gaat doorMicrosoft hangt EU-boete boven het hoofdEuropese Commissie klaagt Microsoft aan

/DOSSIERMicrosoft