AMSTERDAM - De streepjescode maakt het niet lang meer. Hij wordt binnen enkele jaren door een superslimme chip vervangen. Dit chipje, zo groot als een zandkorrel, kan bijvoorbeeld bibliotheekboeken volgen en het afrekenen in een supermarkt vereenvoudigen.

Veel bedrijven zijn bezig met proeven met deze technologie. De leverancier van bibliotheekboeken NBD/Biblion voorziet vanaf deze maand alle boeken met RFID, Radio Frequency Identification. De organisatie levert jaarlijks 2,7 miljoen boeken aan bibliotheken in Nederland.

De chips zorgen voor extra beveiliging. "Doordat ze signalen sturen naar beveiligingspoortjes, kunnen boeken niet zomaar worden meegenomen", zegt projectleider M. Tiebout van NBD/Biblion. Een ander voordeel voor bibliotheken zijn volgens Tiebout zelfbedieningsbalies. "Klanten scannen zelf hun bibliotheekpasje en de boeken die ze willen lenen." Inmiddels maken in Nederland twaalf bibliotheekorganisaties van de RFID-techniek gebruik. Tiebout verwacht dat dit aantal snel zal toenemen.

Europese winkelketens, logistieke dienstverleners en voedselfabrikanten verwachten op korte termijn proeven met deze techniek te beginnen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van automatiseerder LogicaCMG. Het Duitse detailhandelsconcern Metro en de Britse supermarktketen Tesco wil volgend jaar RFID al invoeren.

In Duitsland heeft Metro vorig jaar een winkel geopend waarin de techniek is gebruikt. Afrekenen gaat heel eenvoudig. Alle producten gaan langs een lezer die de signalen van de chips opvangt. De chips zitten in de verpakkingen.

Magnetron

Omdat er heel veel informatie kan worden opgeslagen in de chipjes, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de magnetron de chip van een magnetronmaaltijd te laten lezen. De magnetron weet dan automatisch hoe lang de maaltijd moet worden opgewarmd.

Andere mogelijkheden voor RFID liggen in de wasmachine en in kleding. De wasmachine 'ziet' het, als per ongeluk een rode sok tussen de witte lakens terechtkomt.

Philips en IBM lieten begin dit jaar weten te gaan samenwerken bij de productie van de chips. De halfgeleiderdivisie van Philips maakt de chips en IBM levert de computersystemen en dienstverlening.

Behalve het detailhandelskanaal verwachten deze bedrijven ook veel van bijvoorbeeld luchthavens. Schiphol gaat dit jaar een proef uitvoeren met chips in plaats van streepjescodes aan koffers. Op die manier kan worden voorkomen dat koffers zoek raken en worden gebruikt voor terroristische aanslagen. Eind deze maand wordt meer bekend over de proef, zo meldde een woordvoerster van de luchthaven.

Uit het onderzoek van LogicaCMG blijkt dat het nog wel even duurt voordat de technologie daadwerkelijk in consumentenproducten terechtkomt. Waarschijnlijk zal dat niet voor 2008 het geval zijn. De proeven gaan echter de komende tijd bij meerdere concerns massaal van start. Europese bedrijven die LogicaCMG heeft ondervraagd, melden dat RFID aan de vooravond van een Europese doorbraak staat.