AMSTERDAM - Met de beveiliging van webservers in Nederland is het slecht gesteld. Dit zegt internet-beveiligingsbedrijf Madison Gurkha naar aanleiding van onderzoek naar meer dan 25.000 webservers in Nederland. Madison Gurkha zegt gekeken te hebben naar de gebruikte softwareversies.

Klik hier voor het volledige onderzoek

Een webserver is een computer waar webpagina's staan opgeslagen. En met behulp van een serverprogramma kunnen deze pagina's worden gepubliceerd worden op het internet.

Oudere softwareversies hebben vaak beveiligingslekken, waardoor kwaadwillenden eenvoudig kunnen inbreken, gegevens opvragen, wijzigen of het systeem misbruiken om nieuwe aanvallen op andere systemen te starten.

"Slechts een derde deel van de webservers die zijn onderzocht is voorzien van recente software", aldus Walter Belgers van Madison Gurkha. "De overige webservers zijn vaak zeer slecht beveiligd. Nadat servers eenmaal zijn geïnstalleerd worden ze meestal vergeten, met alle gevolgen van dien. Zo is meer dan 10 procent van de onderzochte websites kwetsbaar voor een aanval waarmeeelke middelbare scholier met wat vrije tijd volledige controle over het systeem kan krijgen."