SAN FRANCISCO - De gegevens van zo'n 250.000 twittergebruikers zijn gestolen. De hackers hebben onder andere gebruikersnamen, emailadressen en wachtwoorden buitgemaakt. 

Dat heeft Bob Lord, de beveiligingschef van Twitter, vrijdag in een blog bekendgemaakt.

Volgens Lord zijn er meerdere aanvallen van hackers geweest. Eén poging zagen de medewerkers van Twitter live gebeuren, waardoor ze de aanval af wisten te slaan.

De gestolen inloggegevens zijn opnieuw ingesteld. De getroffen gebruikers, onder wie een redacteur van NU.nl, kregen in een zakelijke e-mail het advies de instellingenpagina te controleren en te kijken welke diensten toegang tot het Twitter-account hebben.

Daarnaast adviseert het bedrijf het oude wachtwoord nergens te gebruiken. Na het instellen van een nieuw wachtwoord kunnen de gebruikers hun account weer gebruiken.

Beginjaren

Het lijkt erop dat de aanval van hackers op Twitter vrijdag alleen oudere accounts heeft getroffen. Volgens ICT-nieuwssite Webwereld hebben alleen eigenaars van accounts uit de beginjaren van Twitter, 2006 en 2007, een mail gekregen waarin ze worden opgeroepen hun wachtwoord te vervangen.

Deze week werd bekend dat ook de Amerikaanse kranten New York Times en Wall Street Journal slachtoffer zijn geworden van hackersaanvallen.

Professionals

Lord benadrukt dat de aanval op Twitter niet het werk was van amateurs. Volgens hem betreft het geen incident en zijn ook andere bedrijven slachtoffer geworden van de hackers.

Twitter heeft meer dan 200 miljoen actieve gebruikers. Voor een individuele twitteraar is de kans dat zijn gegevens zijn gestolen dus iets meer dan een tiende van een procent.