AMSTERDAM - Russell Sprague heeft maandag in een rechtbank bekend schuldig te zijn aan het kopiëren van Oscar-screeners, zoals 'Kill Bill' en 'Sea Biscuit'. De 51-jarige Sprague kan daarvoor drie jaar achter de tralies verdwijnen. Dit is de eerste keer dat de politie iemand gearresteerd heeft voor het kopiëren van speciale videobanden en dvd's die van tevoren naar leden van de Oscar-stemmers worden gestuurd. Daarmee verliezen de Hollywoodfilmstudio's jaarlijks miljoenen dollars aan inkomsten.

Deze screeners vinden uiteindelijk hun weg naar het internet, waarop de films wereldwijd verspreid kunnen worden. Het gaat vooral om films die nog in de bioscoop draaien of zelfs nog niet eens uitgekomen zijn. Vorig jaar was er daardoor een verbod op het versturen van deze video's en dvd's uitgeroepen, maar werd die maatregel later weer ingetrokken, omdat anders de 'kleinere' films een mindere kans hadden door elk lid gezien te zijn.

Sprague kwam in het bezit van de screeners doordat hij die kreeg opgestuurd door Oscar-lid Carmine Caridi die daarvoor overigens niet vervolgd wordt. Wel is Caridi door de Academy of Arts and Sciences uit haar ledenbestand geschrapt en mag dus nooit meer stemmen voor een Oscar. Sprague verklaarde verder dat hij ook van een andere acteur screeners had ontvangen. Op 28 juli beslist de rechter wat voor straf Sprague krijgt.