AMSTERDAM - Een 22-jarige Nederlandse computerhacker is vrijdag in Amerika veroordeeld tot 12 jaar cel. De rechter in Seattle achtte hem schuldig aan onder meer bankoplichting.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in de staat Washington. 

David Benjamin S. zou de gegevens van meer dan 100.000 creditcards hebben gestolen. Die informatie verkocht hij door aan criminelen. De schade bedroeg ongeveer 63 miljoen dollar (46 miljoen euro).

''Ik denk niet dat u ooit andermans huis binnen zou lopen en een geweer tevoorschijn zou halen om de mensen te beroven. Is het ooit bij u opgekomen dat u dat hebt gedaan bij al uw slachtoffers?'', zei de rechter tegen S.

Roemenië

S. gebruikte de hackersnaam Fortezza. Hij had tegen de rechters gezegd dat hij niet schuldig was aan de 14 aanklachten.

De hacker werd vorig jaar opgepakt in Roemenië en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Op bankfraude staat in de VS maximaal 30 jaar celstraf en een boete tot 1 miljoen dollar (bijna 800.000 euro).

Handlanger

Een handlanger van de Nederlander kreeg 7 jaar cel. Hij had een programmaatje op de elektronische kassa's van restaurants in Seattle geplaatst, zodat ze de creditcardgegevens van nietsvermoedende gasten konden krijgen.

S. was degene die die codes verkocht aan criminelen. Een van die kopers staat ook terecht. Hij hoort dit voorjaar zijn vonnis.