AMSTERDAM - In de strijd tegen de flitspalen is er een nieuw wapen op de markt, dat ook voor Nederlandse automobilisten verkrijgbaar is: Photo-Blocker Spray. Het product komt uit Amerika en is daar een groot succes gebleken.

De spray moet over het nummerbord aangebracht worden. Radarcamera's produceren een sterke infraroodflits om de kentekenplaat te fotograferen als een auto te snel langs de paal rijdt. Door Photo-Blocker Spray, reflecteert de flits van de camera echter, waardoor de foto overbelicht raakt en het kenteken onleesbaar wordt.

De importeur claimt dat, in tegenstelling tot andere producten die boetes door te hard rijden moeten voorkomen, de spray niet verboden is in Nederland: "Er staat nergens in de wet dat een kentekenplaat fotogeniek moet zijn, maar moet wel altijd goed zichtbaar zijn en dat blijft op deze manier", aldus de importeur. Het product blijft eenmaal aangebracht levenslang actief, maar is niet met het blote oog te zien.

In de wet staat echter "Aan of op het motorrijtuig, de aanhangwagen of de kentekenplaat mag geen teken of middel zijn aangebracht dat de herkenning, daaronder begrepen de herkenning met behulp van technische voorzieningen, van het kenteken bemoeilijkt of kan bemoeilijken." en "de kentekenplaat aan de achterzijde van het voertuig mag niet door glas of ander doorzichtig materiaal wordt bedekt." (artikel 7 van 'Regeling kentekens en kentekenplaten').