BRUSSEL - Google heeft concessies gedaan aan de Europese Commissie in een onderzoek naar marktmisbruik door de internetgigant. Ook heeft het bedrijf steun toegezegd aan Franse media onder druk van de Franse regering.

Europees commissaris Joaquin Almunia maakte vrijdag bekend voorstellen van Google te hebben ontvangen en gaat nu kijken of ze voldoende zijn om een forse boete te voorkomen.

Het onderzoek naar Google werd in 2010 gestart na klachten van concurrenten, waaronder Microsoft. Google zou in de zoekresultaten eigen diensten zoals Google Maps bevoordelen ten opzichte van de concurrentie.

De Europese Commissie kan uiteindelijk een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet opleggen.

Franse media

Google sloot vrijdag ook een overeenkomst met de Franse regering over steun aan de Franse media ter waarde van 60 miljoen euro. Over de deal werd maanden onderhandeld. Eerder sloot het concern al een vergelijkbare overeenkomst met Belgische media. Ook in Duitsland onderhandelt Google met nieuwsorganisaties.

Het concern gaat de Franse media via een speciaal fonds helpen met het ontwikkelen van hun aanwezigheid op internet, maar gaat ze niet betalen voor het plaatsen van links naar artikelen.

Aandelen

Het aandeel Google bereikte vrijdag het hoogste niveau ooit van ruim 775 dollar. Beleggers leken opgelucht dat het geschil met de Europese Commissie bijna lijkt te zijn opgelost.

Het vorige record van 774,38 stamde van oktober 2012. Het aandeel profiteerde de afgelopen maanden al van onder meer het succes van de Android-smartphones.