AMSTERDAM - Drugsdealers en drugskoeriers maken dankbaar gebruik van nieuwe media als internet en chatruimtes. Zij kunnen rustig hun gang gaan omdat wetgeving hopeloos achterloopt op de praktijk. Dat constateert het International Narcotics Control Board (INCB) van de Verenigde Naties.

Drugskoeriers gebruiken internet vooral voor hun onderlinge communicatie. Als iemand wordt gearresteerd, is het voor de dealers heel gemakkelijk om snel op een andere computer een andere identiteit aan te nemen. Bovendien opereert dat soort mensen meestal vanuit landen waar de wetgeving op het gebied van drugs en internet nog veel te wensen overlaat.

Het INCB heeft in zijn jaarlijks rapport, dat eind februari werd gepubliceerd, een heel hoofdstuk gewijd aan de gevaren van het internet.

INCB-voorzitter Hamid Ghodse zegt in het voorwoord van de studie dat het "een moeilijke strijd is tegen criminelen en hun misdaden in deze 'virtuele' omgeving, waar nationale grenzen irrelevant zijn en waar het risico voor de criminelen zelf en de opsporingskansen sterk verkleind zijn".