ROTTERDAM - Een gsm-verbod of stoorapparatuur in de tentamenzaal; het heeft allemaal geen zin in de strijd tegen het spieken met behulp van een mobieltje. Een verbod is lastig te handhaven en slimme studenten vinden altijd wel weer wat om eventuele stoorapparatuur mee te verstoren.

Dat blijkt uit een rondgang van Erasmus Magazine, het tijdschrift van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Honderden spiekers

Vooral de opkomst van de mobiele telefoon heeft het spieken gemakkelijk gemaakt. Studenten spieken met behulp van sms'jes, of smokkelen de gsm mee het toilet in. De examencommissies schatten het percentage frauderende studenten nu tussen de 10 en 15. Elk jaar registreert de commissie enkele honderden gevallen. Fraudeurs kunnen erop rekenen dat het tentamen ongeldig wordt verklaard, in het ergste geval mogen ze een jaar lang niet meer meedoen aan tentamens.

De maatregelen die de Rotterdamse universiteit heeft genomen, hebben nog niet veel uitgehaald. Een verbod op elektronische apparatuur is lastig te controleren en het is praktisch onmogelijk om bij elke student een surveillant neer te zetten.

Storen

Een poging om het spieken tegen te gaan met apparatuur die het mobiele telefoonverkeer stoort, is mislukt. "Al snel werden de signalen van deze apparaten ook weer verstoord. Overigens liep het toiletbezoek wel aanzienlijk terug", aldus J. Schildt, hoofd van de studentenadministratie.

Hij pleit voor detectiepoortjes, maar die zullen ook wel weer snel achterhaald zijn als er mobieltjes op de markt verschijnen waar nauwelijks metaal meer in zit.