AMSTERDAM - Energiebedrijf.com, een onderneming die elektriciteit verkoopt via telefoon en internet, heeft zijn omzet vorig jaar meer dan verdubbeld van 43,6 tot 93,6 miljoen euro. De nettowinst klom van 0,9 miljoen euro naar 3,7 miljoen euro, zo heeft het bedrijf woensdag meegedeeld.

Het aantal klanten van Energiebedrijf.com steeg tot 193.000 van .000 eind 2002. Door de liberalisering van de energiemarkt op 1 juli verwacht het bedrijf daar dit jaar 100.000 tot 150.000 huishoudens en kleine tot middelgrote bedrijven aan toe te voegen. Het aantal klanten moet groeien tot 600.000 eind 2005.

Energiebedrijf.com verkoopt stroom, maar in tegenstelling tot de grote energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco produceert en transporteert het geen elektriciteit. Het kabinet is van plan de drie nutsbedrijven voor 2007 op te splitsen in enerzijds een netwerkbedrijf dat stroom transporteert en anderzijds een productie- en verkoopbedrijf. De grote energiebedrijven zijn hier tegen omdat zij met hun netwerken een stabiele bron van inkomsten zullen verliezen.

Energiebedrijf.com denkt met het kabinet dat door de gedwongen splitsingen de marktwerking een betere kans krijgt. De grote energiebedrijven kunnen met de winst uit productie en transport dan niet langer hun verkoopdivisie ondersteunen. Het gevolg is volgens Energiebedrijf.com betere concurrentie met onafhankelijke leveranciers en dat leidt uiteindelijk tot lagere prijzen voor de consument. Saillant detail is dat de onafhankelijke verkooporganisaties de stroom die ze verkopen, betrekken van de grote energiebedrijven.

Algemeen directeur E. de Heus van Energiebedrijf.com, die zegt zelf liever niet gestoord te worden door telefonische verkopers, wil het bedrijf per 1 juli naast elektriciteit ook gas laten leveren. Hij liet verder weten dat Energiebedrijf.com op termijn een deel van het bedrijf op de effectenbeurs wil aanbieden. Met de opbrengst van de verkoop van aandelen is het van plan toekomstige overnames te financieren.