AMSTERDAM - De Amerikaanse krant de New York Times is de afgelopen 4 maanden aangevallen door Chinese hackers.

Dat heeft de New York Times woensdag (lokale tijd) zelf laten weten.

De krant was ten tijde van de aanvallen bezig met een onderzoek naar de familie van de Chinese premier Wen Jiabao, dat eind oktober werd gepubliceerd. Volgens het artikel zijn veel familieleden van Wen enorm rijk geworden tijdens zijn loopbaan als politicus.

Na de publicatie werden zowel de Engelse als de Chinese site van de krant geblokkeerd. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is het artikel bedoeld om China zwart te maken.

China

De hackers zijn door een ingehuurd beveiligingsbedrijf geblokkeerd, dat aanwijzingen vond die er op wijzen dat de aanval vanuit China afkomstig is. Volgens de krant zijn er methoden gebruikt die eerder gebruikt zijn door het Chinese leger.

Er geen bewijs gevonden waaruit blijkt dat er vertrouwelijke emails rondom het onderzoek zijn gedownload of gekopieerd. Ook zijn er geen klantengegevens gestolen, meldt de krant.

Ongefundeerd

De Chinese overheid noemt de aantijgingen "onprofessioneel" en "ongefundeerd". Hacken zou volgens de Chinese wet niet toegestaan zijn.

Eerder zou de Amerikaanse nieuwsorganisatie Bloomberg al zijn aangevallen door Chinese hackers, nadat het publiceerde over de toenmalige Chinese vice-premier Xi Jinping, die in maart president van China zal worden.