DEN HAAG - In de populaire muziekspeler Winamp zit een ernstige fout waardoor hackers de controle over computers eenvoudig kunnen overnemen. Dat heeft de Waarschuwingsdienst, een ICT-afdeling van de Nederlandse overheid, gemeld.

Hackers dringen de computer binnen als de gebruiker van het afspeelprogramma een hyperlink aanklikt. Dan wordt een programma opgestart, dat daarbij Winamp als intermediair gebruikt. Hierdoor kan de hacker in de computer virussen en internetwormen installeren en starten.

Dit probleem doet zich voor bij de Winamp-versies 2.91 tot en met 5.02 met Windows als besturingsprogramma. Bij de nieuwste versie 5.03 is de fout hersteld.

De hyperlinks worden ongevraagd toegestuurd per e-mail of kunnen als pop-up op een site tevoorschijn komen. Behalve virussen installeren kunnen de hackers ook bij persoonlijke gegevens van de computergebruikers komen, zoals creditcardnummers of wachtwoorden. Verder is het mogelijk om bestanden te herschrijven zodat ze onbruikbaar worden.

Winamp is een van de meest gebruikte afspeelprogramma's. Het is in zijn verschillende versies wereldwijd al tientallen miljoenen keren gedownload.