LONDEN - Jonathan Wendell is pas 21 jaar en professioneel 'cyberwarrior'. De jonge Amerikaan verdient zijn geld, 169.000 euro in de afgelopen tweeëneenhalf jaar, met competities computerspelletjes spelen. Volgens het Britse dagblad The Times van zaterdag is Wendell de held van een nieuwe serieuze tak van sport voor 'cyberatleten'.

De Amerikaan uit Kansas City is de bestbetaalde computerspelletjesspeler ter wereld. Sinds de middelbare school heeft Wendell geen baantje gehad. Hij vult zijn dagen met de 'de snelste duimen' ter wereld. "Hij is de Tiger Woods, de Michael Jordan van het computerspel", aldus Alan Penchansky, voorzitter van de vijf jaar oude Cyberathlete Professional League. "Hij heeft alle grote wedstrijden al gewonnen."

Wendell werkt momenteel aan een boek dat moet gaan gelden als de bijbel in videospellenland. De computeratleet begon ooit met het spel Mortal Kombat. Zijn specialisatie is nu Quake III, waarin hij eerder een volgens kenners legendarische overwinning boekte van -0 tijdens de World Cyber Games in 2000 in Zweden.