SAN JOSE - Het softwareconcern Sun Microsystems heeft de strijdbijl opgegraven en sluit zich aan bij anderen die concurrent Micosoft aanpakken. Het bedrijf heeft vrijdag bij een rechtbank in San José een klacht ingediend tegen 's wereld grootste softwaremaker.

Volgens Sun werpt Microsoft onrechtmatig barrières op waardoor het niet mogelijk is om op de computers van Bill Gates' concern het programmeertaal Java van Sun Microsystems te gebruiken. Sun eist een schadevergoeding. De hoogte van dat bedrag is niet bekendgemaakt. Bovendien moet Microsoft zijn computers openstellen voor Suns jongste Java-versie. Op die apparatuur draait momenteel standaard Microsofts eigen Windows XP.

Java is een algemene programmeertaal waarop bepaalde programma's kunnen draaien, in het bijzonder animaties (beelden) van talloze internetsites.

Al eerder klaagde een branchegenoot Microsoft aan. In januari beschuldigde Netscape Communications van AOL Time Warner het bedrijf van machtsmisbruik. Het concern eist, net als Sun Microsystems, schadevergoeding.

Daarnaast moet Microsoft zich 18 maart voor een federale rechtbank in Santa Clara verdedigen als daar het proces begint dat negen Amerikaanse staten tegen het concern van Bill Gates hebben aangespannen.

Deze overheden konden zich niet vinden in het compromis dat het ministerie van Justitie met Microsoft heeft gesloten. Het proces is een week verdaagd. De oorspronkelijke datum was 11 maart.

/NETNetscape wil schadevergoeding van Microsoft