AMSTERDAM - Computers in klaslokalen werken helemaal niet prestatiebevorderend. In enkele gevallen kan de aanwezigheid van dit apparaat de prestaties van leerlingen zelfs negatief beïnvloeden. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van vier studies, waaronder een Nederlandse. Alle studies komen tot dezelfde conclusie: het effect van computers is verwaarloosbaar.

Volgens de Nederlandse econoom Hessel Oosterbeek is de computer 'niet zo'n effectieve methode'. De econoom onderzocht het effect van de computer op zwarte scholen en vond daar een negatieve invloed op de Cito-scores van de leerlingen. Ouders moeten dus niet boos, maar juist blij zijn als de beeldschermen in de klaslokalen uitstaan, meent hij. Een gewoon lesuur lijkt meer rendement op te leveren dan een computeruur.

Een Amerikaanse wetenschapper was al in 1995 sceptisch: 'Het is alsof je gelooft dat Sesamstraat uitzenden in de klas de leerling ook vooruit zal helpen.' Volgens deze wetenschapper kan onderwijs niet zonder toezicht en discipline.