AMSTERDAM - De Branchevereniging van Nederlandse Internetproviders (NLIP) heeft de uitspraak van de rechter rond de e-mailberichten van mediabedrijf Ab Fab aan XS4ALL-abonnees positief ontvangen.

Volgens de NLIP worden hiermee de problemen erkend waar internetproviders al jaren mee worstelen, aldus de brancheorganisatie op de site van de Telegraaf. De uitspraak maakt het mogelijk om netwerken van providers af te sluiten voor ongevraagde e-mailmarketing.

Het Mediabedrijf Ab Fab moet nog beslissen of het in beroep gaat tegen de uitspraak. Volgens het bedrijf is de wijze waarop de e-mailmarketing verricht wordt, geoorloofd en niet in strijd met de wet ofmet enige regelgeving. De marketeer vindt dat de beslissing over het wel of niet willen ontvangen van deze aanbiedingen door de e-mailgebruiker zelf genomen moet worden.

Volgens de NLIP is de uitspraak een voorbeeld voor andere providers. Ook andere providers kunnen zich, zo volgt logischerwijze uit de uitspraak, beroepen op het recht hun netwerk af te sluiten voor ongevraagde e-mail. Dit recht kunnen zij dan uiteraard niet alleen inroepen tegenover Ab Fab, maar tegenover ieder marketingbedrijf, zo redeneert de NLIP.

/NETSpam van mediabedrijf Ab Fab verbodenXS4ALL wil Nederlands 'spambedrijf' aanpakken'Hoeveelheid spam neemt volgend jaar fors toe'Europese landen mogen regels junkmail zelf bepalen