AMSTERDAM - Het wordt voor bedrijven steeds duurder om netwerken te beschermen tegen computervirussen. Volgens een onderzoek van ISCA Labs kregen bedrijven in 2001 gemiddeld 113 virussen per maand per duizend computers, zo meldt de Nederlandse site van Infoworld.

Zeventig procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat er sprake is van productiviteitsverlies als gevolg van virusbesmetting. Bij meer dan eenderde van de bedrijven ging het niet alleen om kosten voor het verwijderen of bestrijden van virussen, maar ging er ook informatie verloren.

Toch is dat minder dan de cijfers waarmee de Netwerk Gebruikersgroep Nederland vorige maand aankwam. Toen bleek uit een enqêute dat vorig jaar 97 procent van de bedrijven te maken heeft gehad met computervirussen.

"Elk jaar lijkt het alsof het aantal virussen toeneemt", aldus Larry Bridwell van ISCA. Volgens hem is het dan ook niet meer dan logisch dat bedrijven steeds meer gevolgen van virussen ondervinden. Dit komt volgens Bridwell doordat wormen, als Code Red en Nimda, zich op meerdere manieren verspreiden.

Bedrijven moeten volgens de onderzoekers dan ook rekening houden met extra kosten om zichzelf tegen virussen te beschermen of om achteraf weer alles te herstellen.

/NETBedrijfsleven continu bestookt door computervirussenComputervirussen kosten wereldeconomie miljarden