NEW YORK - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft gaat 1,6 miljard dollar betalen aan Sun Microsystems. Daarmee schikt het alle rechtszaken die nu nog tussen beide aartsrivalen lopen. Sun beschuldigde Microsoft van misbruik van zijn dominante marktpositie en van patentinbreuk.

Beide concerns hebben elkaar jaren op leven en dood bevochten. Nu lijken zij definitief de strijdbijl te hebben begraven. Microsoft-topman Steve Ballmer gaf vrijdag aan dat Sun en Microsoft elkaar hard zullen blijven beconcurreren, maar sprak ook de hoop uit dat de schikking tegelijkertijd een basis voor samenwerking is waar consumenten van zullen profiteren.

Mededingingsregels

Voor Sun Microsystems is de schikking desondanks een hard gelag. De software- en hardwarefabrikant krijgt 1,6 miljard dollar, maar conformeert zich tegelijkertijd aan de schikking die Microsoft in november 2001 heeft getroffen met de Amerikaanse regering. Die schikking betrof de vermeende overtreding van mededingingsregels.

Positie Sun

Sun was tot dusver fel tegen die schikking, die Microsofts machtspositie amper heeft aangetast. Suns positie ten opzichte van Microsoft is de afgelopen jaren zelfs alleen maar verslechterd.