TORONTO - De Canadese Federale rechtbank heeft woensdagde muziekindustrie in dat land een klap in het gezicht verkocht. Derechter bepaalde dat internetaanbieders niet gedwongen kunnenworden de namen vrij te geven van 29 mensen die op hun computermuziek voor anderen beschikbaar stelden.

De Canadese auteursrechtenbeschermers wilden de namen van de 29zodat zij hen konden aanklagen wegens schending van hetauteursrecht. De rechter oordeelde dat louter plaatsing van muziekop een op internet aangesloten computer geen schending betekende.De muziekindustrie kan nog beroep tegen de uitspraak aantekenen.

Niet bewezen

In zijn besluit stipte rechter Konrad von Finkenstein verder aandat platenmaatschappijen niet konden bewijzen dat de 'schenders'daadwerkelijk muziek verspreidden.De uitspraak houdt in dat de Canadese auteursrechtenbeschermersniet kunnen optreden tegen ruilprogramma's als Kazaa en Morpheus.

Tegen Kazaa lopen in Australië en de Verenigde Staten momenteelvergelijkbare zaken. Eerder deze week nam de internationalevertegenwoordiger van de muziekindustrie juridische stappen tegendownloaders in Denemarken, Duitsland en Italië.In december vorig jaar bepaalde de Hoge Raad in Nederland al datKazaa niet verantwoordelijk is voor schending van auteursrechtendoor gebruikers.