Anonymous dreigt met lek overheidsdata VS

AMSTERDAM - Hackersgroep Anonymous heeft een Amerikaanse overheidswebsite gehackt uit wraak voor de dood van internetactivist Aaron Swartz.

Op de website van de US Sentencing Commission werd een video geplaatst waarin de groep oproept tot een hervorming van het justitiële systeem in Amerika.

Swartz werd vervolgd voor het stelen van wetenschappelijke artikelen van de website van Jstor. Daarop stond een maximumstraf van 30 jaar cel. Hij pleegde op 11 januari zelfmoord.

De gehackte website is inmiddels niet meer te bereiken.

Bestanden

Op de site plaatste Anonymous ook een reeks van negen versleutelde bestanden, vernoemd naar de rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof. De zogenoemde 'warhead' (kernkop) zou explosieve informatie bevatten over de overheid van de VS.

"We hopen dat we deze kernkop nooit hoeven te ontsteken", zegt Anonymous op de website. Maar als er geen hervormingen plaatsvinden dreigen de hackers met openbaring van de gegevens, wat ook 'nevenschade' met zich mee zou brengen.

De gehackte Sentencing Commission bepaalt hoe misdaden in de VS moeten worden bestraft door rechters. Onder anderen de familie van Aaron Swartz beschuldigt het Amerikaanse ministerie van Justitie van een overijverige vervolging van Swartz, waardoor hij zichzelf van het leven beroofde.

Lees meer over:
Tip de redactie