Wikileaks-verdachten verliezen zaak om openheid dataverzoeken

AMSTERDAM - Drie verdachten in een onderzoek naar klokkenluiderswebsite Wikileaks mogen niet weten welke internetbedrijven hun gegevens hebben overhandigd aan de Amerikaanse overheid.

De verdachten, onder wie de Nederlandse hacker en activist Rop Gonggrijp, hadden voor de rechter geëist dat die informatie openbaar moest worden.

Dat verzoek werd al een keer afgewezen, en ook in hoger beroep besloot de rechtbank geheim te houden welke bedrijven zijn benaderd door de Amerikaanse overheid, meldt Wired.

"Geheimhouding is nodig om het onderzoek in goede banen te leiden. Openheid zal de operaties van de overheid in de weg zitten", besloten de rechters.

Lekken

Gonggrijp en twee anderen, het IJslandse parlementslid Birgitta Jonsdottir en beveiligingsexpert Jacob Appelbaum, worden verdacht van betrokkenheid bij het lekken van geheime informatie via Wikileaks.

Eerder kwamen de drie erachter dat de Amerikaanse overheid informatie over hen had opgevraagd bij Twitter, Google en Sonic.net. Ze probeerden de overhandiging van gegevens via de rechter aan te vechten, maar verloren ook die zaak.

Inhaalslag

De progressieve burgerrechtenorganisatie ACLU hekelt het vonnis: "Deze zaak toont hoe makkelijk het is voor de overheid om informatie over internetgebruikers te verzamelen. Het onderstreept dat onze digitale privacywetten een inhaalslag moeten maken."

Twitter moest onder meer contactgegevens van de verdachten overhandigen. Ook gebruike IP-adressen werden opgevraagd.

Lees meer over:
Tip de redactie