Bittorrent start met peer-to-peer-opslagdienst

AMSTERDAM - Het bedrijf Bittorrent brengt een programma uit waarmee consumenten veel en grote bestanden kunnen delen zonder gebruik te maken van de cloud. Op die manier beschikt geen derde partij over de data.

Dat blijkt uit een blog van Bittorrent.

Het programma Bittorrent Sync bevindt zich nog in een vroege testfase, maar het bedrijf stelt het nu alvast beschikbaar aan een beperkte groep om feedback te verzamelen.

Sync heeft geen opslaglimiet en is gratis te gebruiken. De dienst maakt het synchroniseren van bestanden tussen diverse apparaten mogelijk. Ook kunnen data openbaar gedeeld worden.

Dropbox en Skydrive

De dienst is in principe vergelijkbaar met bijvoorbeeld Dropbox en Skydrive, alleen het maakt geen gebruik van de cloud. In plaats daarvan werkt het met de peer-to-peer-technologie net als Bittorrent zelf. Zo'n systeem bestaat uit een netwerk van gelijkwaardige computers.

Een bestand wordt dus niet opgeslagen op en verzonden vanaf een centrale server van bijvoorbeeld een bedrijf, maar wordt direct verstuurd van en naar computers in het netwerk. De dienst zou daar onder meer sneller van moeten worden.

Bittorrent wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij het downloaden van films en software.

Volgens het bedrijf komt er een applicatie voor OS X, Windows en Linux uit. Wanneer de dienst definitief gelanceerd wordt, is niet bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie