Apple ontdekt 74 kinderen bij leverancier

CUPERTINO - Apple heeft het aantal interne onderzoeken naar misstanden bij toeleveranciers vorig jaar flink opgevoerd. Het ontdekte onder meer dat 74 kinderen bij een leverancier werkzaam waren.

Ook kwam aan het licht dat bij 158 faciliteiten de procedures niet in orde waren of onvoldoende onderzoek werd gedaan naar hun eigen toeleveranciers.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Supplier Responsibility Report van het technologieconcern, dat vrijdag naar buiten kwam.

Bij de betreffende toeleverancier waren 74 kinderen jonger dan 16 jaar werkzaam. Die waren met vervalste papieren aan het werk gezet door een Chinese tussenpersoon.

In totaal voerde Apple vorig jaar 393 interne onderzoeken uit bij zijn toeleveranciers, met in totaal 1,5 miljoen werknemers in 14 landen. In 2011 waren dat nog 229 onderzoeken. Daarbij wordt behalve naar arbeidsomstandigheden ook gekeken naar het milieu.

Apple doet dit onderzoek sinds 2007.

Foxconn

Er kwam in 2010 wereldwijd kritiek op Apple, nadat bekend was geworden dat de arbeidsomstandigheden bij de grote toeleverancier Foxconn in China, die iPhones en iPads assembleert, ver onder de maat waren.

Zo was de werkdruk te hoog en waren de lonen te laag. Dat leidde zelfs tot zelfmoorden van werknemers. Inmiddels zijn de arbeidsomstandigheden bij Foxconn verbeterd en de lonen verhoogd.

Lees meer over:
Tip de redactie