Eilandstaat maakt downloadsite als wraak op VS

AMSTERDAM - De overheid van de eilandstaat Antigua en Barbuda wil een website lanceren waarop muziek, films en software wordt aangeboden zonder Amerikaanse rechthebbenden een vergoeding te betalen.

Het land wil op deze manier wraak nemen, omdat de Verenigde Staten het land niet toestaat online gokdiensten aan te bieden.

Een anonieme bron van Torrentfreak stelt dat het plan afgerond is en binnenkort wordt voorgelegd aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zij stelden in 2005 al dat de VS gokbedrijven uit de eilandstaat op de markt moeten toelaten.

In 2007 oordeelde de WTO bovendien dat Antigua recht heeft op een jaarlijkse vergoeding van 21 miljoen dollar als de toegang geblokkeerd blijft.

Volgens de bron wil het land nu met de website het geld terugverdienen door Amerikaanse bedrijven geen geld te betalen voor het aanbieden van films en muziek. Het plan wordt binnenkort voorgelegd aan de WTO.

De toegang tot de online gokmarkt is voor Antigua en Barbuda belangrijk, omdat het land daar al jarenlang veel geld mee verdient. Ruim 5 procent van de inwoners werkt in de gokindustrie.

Lees meer over:
Tip de redactie