Apple verliest 60 miljard dollar in waarde

AMSTERDAM - Apple heeft een flinke klap gekregen op de beurs. Het aandeel van het bedrijf zakte donderdag met ruim 12 procent na bekendmaking van de kwartaalcijfers.

Apple is in een keer bijna 60 miljard dollar minder waard.

De iPhone- en iPadmaker onthulde woensdagavond (Nederlandse tijd) na sluiting van de beurs de cijfers over de laatste drie maanden van 2012.

De omzet is gestagneerd en de winst kwam slechts iets hoger uit dan verwacht. Hoewel het bedrijf een recordaantal van 47,8 miljoen iPhones verkocht, waren dat er nog steeds 2,2 miljoen minder dan verwacht.

Vooruitzicht

Ook de vooruitzichten zijn gematigd. Voor de eerste 3 maanden van 2013 verwacht Apple een aanzienlijk lagere omzet dan de gemiddelde analistenverwachting. Bovendien gaan er hardnekkige geruchten dat de verkoop van de iPhone 5 is ingestort.

Na het sluiten van de beurs stond het aandeel van Apple op een waarde van zo'n 450 dollar. Dat is ruim 12 procent lager dan bij de sluiting op woensdag. Door deze daling is het bedrijf in een klap 60 miljard dollar minder waard. De totale waarde bedraagt nog steeds 423 miljard dollar.

Eind september was Apple nog 658 miljard dollar waard. Het aandeel stond toen op een hoogtepunt van rond de 700 dollar.

Lees meer over:
Tip de redactie