Russische hacker riskeert 95 jaar cel in VS

NEW YORK - Een Russische hacker riskeert een celstraf van 95 jaar als hij schuldig wordt bevonden aan het maken van een virus dat miljoenen computers in de Verenigde Staten en Europa infecteerde.

Hij staat in de Verenigde Staten terecht. Het virus heeft naar schatting voor ten minste 37 miljoen euro schade aangericht.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN donderdag. Het virus van de 25-jarige Nikita Kuzmin zou ook tot het computersysteem van de NASA zijn doorgedrongen.

Twee anderen, een 27-jarige Letlander en een 28-jarige Roemeen, zijn op verzoek van de Amerikaanse recherche gearresteerd voor het maken van een netwerk voor de distributie van het door de Rus gemaakte virus.

Ook worden zij verdacht van diefstal van bankgegevens. Het tweetal hangt een maximale celstraf van 67 jaar en 60 jaar boven het hoofd.

40.000 computers

Zij zijn in eigen land opgepakt. De FBI, die de aanklacht heeft ingediend, heeft een verzoek om uitlevering aan de VS ingediend. De hoofdaanklacht luidt het infecteren van 40.000 computers in de VS.

De Rus werd in november 2010 opgepakt in de VS en heeft eerder al schuld bekend aan andere aanklachten voor cybercriminaliteit.

Lees meer over:
Tip de redactie