'Ook online anoniem misdaad melden'

DEN HAAG - Anonieme tips over misdrijven, moeten in het vervolg ook online te melden zijn. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff donderdag.

Tijdens een debat over de politie, stelde Dijkhoff dat veel mensen tegenwoordig vooral online geïnformeerd worden en daar eveneens hun informatie delen. 

Volgens hem is het daarom een logische volgende stap, als getuigen van een misdrijf in plaats van de telefoon te pakken en Meld Misdaad Anoniem te bellen, ook online met hun tips en beeldmateriaal terecht kunnen.

Dijkhoff: "Het liefst heb ik natuurlijk dat tipgevers naar de politie stappen. Maar als ze zich daarbij niet veilig voelen, heb ik liever dat ze het online anoniem melden, dan dat ze hun commentaar en beelden op facebook of twitter gooien."

Veiligheid

Het VVD-Kamerlid onderkent dat Justitie hiervoor "niet zomaar een website kan bouwen", omdat veiligheidsvoorschriften in acht moeten worden genomen.

"Het moet natuurlijk wel betrouwbaar zijn", aldus Dijkhoff. "Maar we hebben in Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk gezien dat het kan."

Eindhoven

Het voorstel haakt in op de ophef rond de mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven door acht jongens na een avond stappen. Maandag toonde het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant bewakingsbeelden van de mishandeling.

Daarop begonnen op sociale media al snel beelden en foto's te rouleren van de mogelijke daders. Inmiddels hebben zich drie Nederlandse verdachten gemeld. Vier anderen hebben de Belgische nationaliteit.

Minister

Minister Opstelten van Justitie heeft toegezegd dat hij zal bezien of de mogelijkheden om misdaden te melden, op internet uit te breiden zijn.

Tip de redactie